Ja vinkkejä ja inspiraatiota sain. Ensiksi tietysti tutkin Kannesta kanteen -blogin kirjoittajan Kaisan profiilia. Apua, hänellä on kilometrin pituinen luettelo seuraamistaan toinen toistaan kiinnostavammista kirjallisuusblogeista! Niitten penkomiseen tulee menemään aikaa.
Toiseksi silmäilin bloggaajan lukemia kirjoja, jotka hän on näppärästi listannut bloginsa välilehtiin. Kirjat on lueteltu kuukausittain. On kiinnostavaa keksiä yhteyksiä samassa kuussa luettujen kirjojen välille. Liekö bloggaaja etsinyt kirjoista jotain samaa, tavoitellut täydellistä erilaisuutta vai päätynyt valintoihinsa sattumalta? Tällaiseen pohdintaan en edes halua kirjoittajan itsensä vastausta. Niin ja: minäkin haluan ruveta luetteloimaan lukemiseni kuukausittain! Jos en blogiin, niin sitten edes johonkin muuhun talteen jäävään dokumenttiin.
Innostuksen ja tuskan sekainen poltteeni lisääntyi, kun blogin yhdeltä välilehdeltä löytyi kekseliäitä lukuhaasteita. Ah, en kestä! Juuri tuollaisin haastein olisi hauska saada koululaiset ja lukiolaiset rohmuamaan kirjoja. Vaikuttaa nimittäin siltä, että osa koululaisista lukee mieluummin, kun saa siten kilpailla muitten kanssa. Lukeminen ei ole vain lukemista vaan valtapeliä.
Bloggaajan sadan kohdan TBR- eli [käsittääkseni] to be read -lista sai innostukseni tulvimaan yli äyräitten. MINÄKIN HALUAN LISTATA SATA LUKEMISTA ODOTTAVAA KIRJAA JA HOTKIA NE! – Pahoittelen edellistä äänenkäyttöäni. Tällaisissa bibliofiiliksissä on vaikea hillitä itseään.
Tietenkin on turha vain haluta, ellei tee mitään. Mutta tekemisen aloittaminen se vasta vaikeaa on. Mitkä olisivat ne sata tärkeintä opusta, joihin minun olisi tutustuttava mitä pikimmiten? Saa ehdottaa! Muuten ajautunen luetteloimaan jo lukemiani kirjoja ja uppoan sellaiseen muistelusten suohon, etten pääse siitä eteenpäin.
Déjà lu. |
Aloitetaanpa sadan kirjan listaus. Aion lukea ainakin seuraavat opukset, joita en – kauheaa, kauheaa – ole vielä lukenut. Aukkoja sivistyksessä? Honi soit qui mal y pense.
- Tolkien, J. R. R.: Taru Sormusten herrasta
- Linna, Väinö: Täällä Pohjantähden alla
- Rowling, J. K.: Harry Potter ja kuoleman varjelukset (olen lukenut vain alun ja lopun)
- Sinisalo, Johanna: Ennen päivänlaskua ei voi
- Sinisalo, Johanna: Sankarit
- Tolkien, J. R. R.: Hobitti eli sinne ja takaisin
- Salinger, J. D.: Sieppari ruispellossa
- Joyce, James: Odysseus
- Kilpi, Volter: Alastalon salissa
- Saramago, José: Kertomus sokeudesta
Audrey Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimo kannattaa lukea.
VastaaPoistaNiin, ja Jodi Picoultin Sisareni puolesta.
VastaaPoistaHei, kiitos vinkeistä! Sekä Aikamatkustajan vaimo että Sisareni puolesta kuulostavat kiinnostavilta. Piti näitäkin googlettaa, kun en tunne niitä. Otetaanpa listalle! :) Miksi muuten juuri nämä kirjat kannattaa lukea?
PoistaJoel Haahtelan Perhoskerääjä oli lukioaikaan lempikirjani. Tyyli on maalaileva, ja tuntuu kuin istuisi puutarhassa, joka hiljalleen kasvaa ympärille. Kirja on täynnä haalistuneita muistoja, vähän kuin kerättyjä perhosia. Pitääpä lukea uudestaan taas!
VastaaPoistaT. Elli
Oi, kauniisti kuvailtu, Elli! Kuulostaa kiinnostavalta ja tunnelmalliselta. Lisään Perhoskerääjänkin lukulistalle! :)
PoistaLainasin muuten kirjastosta Haahtelan Naiset katsovat vastavaloon. Jännä nähdä, onko se niin hyvä kuin mitä olen kuullut.
Tehtävä on ilmeisen vaikea: meillä on kummallakin listattuna satoja kirjoja Goodreadsissa mutta vain neljä samaa teosta, ja ne ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niiden perusteella voi päätellä mitään toisen kirjamausta. Alla on satunnaisessa järjestyksessä kymmenen teosta, joille antaisin vähintään neljä tähteä viidestä, mitä ei tapahdu kovin usein:
VastaaPoista1. Milne, Alan Alexander: Punaisen talon arvoitus (nallepuhmaista tarinointia aikuiseen makuun)
2. Waltari, Mika: Kuka murhasi rouva Skrofin? (dekkarikilpailun voittaja vuodelta 1938)
3. Aro, Essi: Pimeässä kasvaneet (uinuvasta pikku kylästä kertova raju esikoisromaani)
4. Jansson, Lars: Viisituhatta puntaa (muumikirjailijan trilleri – valitettavasti tekijänsä ainoa)
5. Lehtolainen, Leena: Tappava säde (ehkäpä Lehtolaisen paras teos)
6. Christie, Agatha: Askel tyhjyyteen (hilpeä mysteeri, jolla Agatha leikittelee kuin kissapentu lankakerällä)
7. King, Stephen: Doloreksen tunnustus (kutkuttava kauhukirja sellaisille, jotka eivät pidä kauhukirjoista tai jotka eivät ole lukeneet ainuttakaan)
8. Tenhunen, Eeva: Rakas perhe (auskultantin railakkaita kirjeitä kotiväelle)
9. Grisham, John: Firma (jännitysromaani, jossa pengotaan taloussotkuja)
10. Brown, Dan: Da Vinci -koodi (kohukirja, joka on luettava jo pelkästään sen aiheuttaman kohun takia)
Kiitos hyvältä vaikuttavista kirjavinkeistä, Panu! Näistä on minulle paljon hyötyä, koska olen lukenut todella vähän dekkari- ja jännityskirjallisuutta. Lisään nämä Goodreadsin lukulistalleni. :)
Poista