Uteliaisuuttani tutkin, millaisia ovat Suomen parhaat blogit, joita
Helsingin Sanomain Kuukausiliite listaa. Erityisesti kiinnostivat kirja-aiheiset blogit. Listalla mainittiin
Kannesta kanteen -blogi, jossa "nuori nainen lukee paljon ja antaa hyviä vinkkejä". Hyviä kirjavinkkejä aina tarvitaan!
Ja vinkkejä ja inspiraatiota sain. Ensiksi tietysti tutkin
Kannesta kanteen -blogin kirjoittajan
Kaisan profiilia. Apua, hänellä on kilometrin pituinen luettelo seuraamistaan toinen toistaan kiinnostavammista kirjallisuusblogeista! Niitten penkomiseen tulee menemään aikaa.
Toiseksi silmäilin bloggaajan lukemia kirjoja, jotka hän on näppärästi listannut bloginsa välilehtiin. Kirjat on lueteltu kuukausittain. On kiinnostavaa keksiä yhteyksiä samassa kuussa luettujen kirjojen välille. Liekö bloggaaja etsinyt kirjoista jotain samaa, tavoitellut täydellistä erilaisuutta vai päätynyt valintoihinsa sattumalta? Tällaiseen pohdintaan en edes halua kirjoittajan itsensä vastausta. Niin ja: minäkin haluan ruveta luetteloimaan lukemiseni kuukausittain! Jos en blogiin, niin sitten edes johonkin muuhun talteen jäävään dokumenttiin.
Innostuksen ja tuskan sekainen poltteeni lisääntyi, kun blogin yhdeltä välilehdeltä löytyi kekseliäitä
lukuhaasteita. Ah, en kestä! Juuri tuollaisin haastein olisi hauska saada koululaiset ja lukiolaiset rohmuamaan kirjoja. Vaikuttaa nimittäin siltä, että osa koululaisista lukee mieluummin, kun saa siten kilpailla muitten kanssa. Lukeminen ei ole vain lukemista vaan valtapeliä.
Bloggaajan sadan kohdan
TBR- eli [käsittääkseni]
to be read -lista sai innostukseni tulvimaan yli äyräitten. MINÄKIN HALUAN LISTATA SATA LUKEMISTA ODOTTAVAA KIRJAA JA HOTKIA NE! – Pahoittelen edellistä äänenkäyttöäni. Tällaisissa bibliofiiliksissä on vaikea hillitä itseään.
Tietenkin on turha vain haluta, ellei tee mitään. Mutta
tekemisen aloittaminen se vasta vaikeaa on. Mitkä olisivat ne sata tärkeintä opusta, joihin minun olisi tutustuttava mitä pikimmiten? Saa ehdottaa! Muuten ajautunen luetteloimaan jo lukemiani kirjoja ja uppoan sellaiseen muistelusten suohon, etten pääse siitä eteenpäin.
|
Déjà lu. |
Jotain listoja löysin vuosina 2008 ja 2009 lukemistani kirjoista (ja yliopisto-opiskelua varten kahlatut kirjakasat ovat vielä erikeen), mutta kattavia dokumentteja ei jälkikäteen löydy. On siis vain luotettava muistiin, jotten lukisi samoja teoksia uudestaan (mikä ei kuitenkaan liene kovin vaarallista). Toisaalta jo vuosien 2008 ja 2009 listoista löytyi sellaisia nimekkeitä, joista ei ole jäänyt minkäänlaista mielikuvaa. Olen esimerkiksi lukenut
Coelhon Istuin Piedrajoen rannalla ja itkin ilman, että siitä on jäänyt lainkaan muistijälkiä. Piti ihan googletella, mistä siinä olikaan kysymys, mutta ventovieraalta tuntuu juoni. Ei kaiketi koskettanut.
Aloitetaanpa sadan kirjan listaus. Aion lukea ainakin seuraavat opukset, joita en – kauheaa, kauheaa – ole vielä lukenut. Aukkoja sivistyksessä?
Honi soit qui mal y pense.
- Tolkien, J. R. R.: Taru Sormusten herrasta
- Linna, Väinö: Täällä Pohjantähden alla
- Rowling, J. K.: Harry Potter ja kuoleman varjelukset (olen lukenut vain alun ja lopun)
- Sinisalo, Johanna: Ennen päivänlaskua ei voi
- Sinisalo, Johanna: Sankarit
- Tolkien, J. R. R.: Hobitti eli sinne ja takaisin
- Salinger, J. D.: Sieppari ruispellossa
- Joyce, James: Odysseus
- Kilpi, Volter: Alastalon salissa
- Saramago, José: Kertomus sokeudesta
Siinäpä vähän alkua. Mitä näitten lisäksi? Millaisen listan itse laatisitte?