torstai 13. tammikuuta 2011

Control + T

Jyväskylän yliopiston humanistisen tiedekunnan jäsenenä minulla on ilo päästä opiskelemaan humanistisesti painotettua tieto- ja viestintätekniikan (TVT) käyttöä. Ensimmäisellä peruskurssilla opetettiin esimerkiksi, mitä ovat hiiri ja näyttö - koska tällaisellekin opetukselle on huomattu olevan tarvetta -, mutta sittemmin olen kursseilla päässyt perehtymään muun muassa www-sisällöntuotantoon, kuvankäsittelyyn, sosiaaliseen webiin ja moniin muihin kiinnostaviin seikkoihin. Opetus on suunniteltu opiskelijoiden tarpeitten ja kiinnostuksenkohteitten mukaiseksi, ja oppia saadaan sekä opiskeluun tarvittavista kommervenkeistä että työelämässä vaadittavista taidoista.

Vaikka ikäluokkamme on jo peruskoulussa saanut nauttia tietotekniikan opetuksesta ja sikäli tietokoneenkäytön perustaidot pitäisi olla kaikilla, erot osaamisessa ovat huimat. En pidä itseäni kovinkaan kaksisena tietokoneen käyttäjänä, mutta monissa kurssiryhmätöissä olen päässyt hämmästyttämään ryhmätyötoverini vaikkapa näppäinyhdistelmillä Control + S (tallenna) tai Control + T (avaa uusi välilehti nettiselaimeen). Olo on kuin yksinkertaisia korttitemppuja tekevällä taikurilla, kun toverit huudahtavat silmät ihmetyksestä pyöreinä: "Vau! Miten sä ton teit?!"

Humanistinen tiedekuntamme on TVT-opetuksessakin edelläkävijä: muissa tiedekunnissa on vasta nyt herätty huomaamaan, että opiskelijoille olisi syytä tarjota tietotekniikan opetusta työelämävalmiuksien kohentamiseksi. Suomeksi sanottuna: tietokoneenkäyttötaidoton maisteri on työtön maisteri. Katsokaapa melkein mitä tahansa työpaikkailmoitusta ja huomatkaa, millaisia TVT-valmiuksia siinä toivotaan tai jopa vaaditaan. Excelit, PowerPointit ja PhotoShopit ovat taitajille helppoja käyttää, mutta jos niihin ei ole ennalta tutustunut, harva niitä viitsii iltapuhteenaan opetella ränkläämään. Pahimmassa tapauksessa joku saattaa olla hakematta kiinnostavaa työpaikkaa vain siksi, ettei enää muista taulukkolaskentaohjelman jippoja. Asian ei tarvitse olla niin.

Toivon hartaasti, että tieto- ja viestintätekniikan opetus leviäisi yliopistomme muihinkin tiedekuntiin. Innokkaita ja lahjakkaita opettajiakin löytyisi. Hiiri ja näppäimistö ovat nyt opiskelijoiden hallussa: jos muutkin kuin humanistit tahtovat päästä nauttimaan kansantajuisesta TVT-opetuksesta, kursseja pitää toivoa omasta tiedekunnasta. Sitten vain esittämään toivomuksia tiedekuntien opintoasiainpäälliköille vaikkapa sähköpostitse.

5 kommenttia:

 1. On hämmentävä huomata, että peruskoulussa on periaatteessa tietotekniikan opetusta, mutta ysiluokkalaiset eivät osaa mm. lähettää liitetiedostoa, vaihtaa riviväliä, tallentaa tietyssä tiedostomuodossa tai käyttää tabia sisentämiseen.

  Olisin jopa valmis antamaan pari sanaluokkatuntia, jos saataisi muksuille opetusta toimisto-ohjelmien käyttöön...

  VastaaPoista
 2. wau! oot guru! maailmankuvani avartui juuri. meikä ei nimittäin oikeesti tienny tollasia :D voiskohan joku tehdä mulle kootun selostuksen noista kaikista salaisista näppäinyhdistelmistä...

  VastaaPoista
 3. Siis Control + T! Wooooooo... Sun pitäis tehdä mun kanssa ryhmätöitä, niin oppisin ehkä jotain tälläsiä niksejä. :D Oon niin kädetön kaikissa tietokoneasioissa. Henkilökohtainen atk-neuvojani joutui asentamaan tavutuksen kandiini ja tekemään muuta pientä säätöä. :) Olisihan nuo helpointa ja nopeinta tehdä itse... Kun vain osaisi!

  -Elli

  VastaaPoista
 4. Susanna, valmiutesi lahjoittaa pari sanaluokkatuntia tietotekniseen opetukseen on äidinkielenopettajalta erinomainen juttu. On ihmeellistä, mihin peruskoulun atk-tunnit kuluvat. Luulisi nimittäin, ettei atk:ta käytännönläheisempää oppiainetta ole, kun tehdyn työn tuloksen (esim. oikeaan tiedostomuotoon tallennus) näkee oikeasti heti.

  Elli ja Elina, olkaa hyvät! :0D Paljastetaanpa tässä iloksenne muutama taikatemppu lisää, elleivät nämä jo ole entuudestaan tuttuja.

  Tekstinkäsittelyohjelmissa:
  Control + Z = kumoa
  Control + X = leikkaa
  Control + C = kopioi
  Control + V = liitä
  Control + A = valitse kaikki (esim. kaikki tiedostossa oleva teksti)
  Control + P = tulosta

  Nettiselaimessa:
  Control + N = uusi ikkuna
  Control + W = sulje aktiivinen (avoinna oleva) välilehti
  Control + D = lisää sivu kirjanmerkkeihin

  Näitä on vaikka kuinka paljon, mutta nämä tulivat nyt ensimmäisinä mieleen.

  VastaaPoista
 5. Tässä vielä pari kätevää pikanäppäinyhdistelmää:

  Nettiselaimessa:
  Ctrl + F = etsi sivulta (myös useimmissa tekstinkäsittelyohjelmissa tämä avaa etsi ja korvaa -toiminnon)

  Windowsissa:
  Windows-näppäin + F = etsi tietokoneesta
  Win + E = avaa uusi Oma tietokone -ikkuna
  Win + M tai D = pienennä kaikki ikkunat

  T. E:n henk.koht. atk-neuv.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...